Az első villanybojlerem!

Miért választottam a villanybojlert?

A villanybojler az egyik legjobb változás volt mostanában az életemben. Nem is véletlen, hiszen eddigi egész életemben egy átfolyós vízmelegítő volt a lakásban, ahol éltünk, és hadd mondjam el, ezek remekek, adnak éppen meleg vizet, de az a meleg víz nem is meleg víz, hanem forró láva. Én legalábbis mindig így éltem meg a dolgot. Persze kérdezhetitek most, hogy akkor miért nem állítottam a csapokon és a többi. Szerintetek nem próbáltam? Nos, nagyon is igyekeztem mindig egy élhető hőmérsékletet elővarázsolni a csapokból, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem ilyen egyszerű, így jobb, ha az ember nem is próbálkozik túl kitartóan. Hogyha egy kicsit is arrébb mozdult a csap karja, máris jéghideg víz folyt az emberre, és ez így ment egészen addig… Ameddig el nem költöztünk igazából. Gyakorlatilag az egész életemet úgy éltem le, hogy nem ismertem köztes hőmérsékletet, így az, amikor végre eljutottam az új lakásban a fürdőszobába, és ott normális hőmérséklet fogadott, összetettem a két kezem hálám jeléül. Miért is jó tehát egy villanybojler?

villanybojler-pic3

A villanybojlerről bővebben

Szóval új helyre költöztünk, ami végre a sajátunk volt, így a saját ízlésünk szerint tudtuk berendezni azt, meg tudtuk adni a pontos méreteket, és meg tudtuk beszélni az elvárásainkat. Mondanom sem kell, hogy a családban azzal mindenki egyet tudott érteni, hogy szükségünk van egy villanybojler készülékre, ami végre elegendő meleg, és nem forró vízzel lát majd el minket.

                A villanybojler mérete

Az első, és egyben egyik nehezebb kérdés az, hogy mekkora legyen a villanybojler. Mivel ez a készülék forró vizet tárol, ezért nem kell belőle olyan nagy, mint amennyi meleg vizet az ember elhasznál egy nap alatt, mert a két hőmérséklet vegyül egymással, és ez adja ki azt a vizet és vízhőmérsékletet, amivel mi dolgozni tudunk. Azt mondják, egy átlagos embernek egy 50 literes villanybojler már elég is, és így tovább, 50 vagy 30 literenként haladunk felfelé a végtelenségig (vagyis az 5-6 fős családig, de az már majdnem végtelen). Mi négyen vagyunk, szóval egy 160 literes modell mellett döntöttünk, ami még éppen be is fért esztétikusan az új fürdőszobába, ez a téma azonban megérdemel egy saját alcímet

                A villanybojler a fürdőszobában

A villanybojler a fürdőszobában helyezkedik el többnyire, és ennek megfelelően ott is kell neki helyet találnunk. Szerencsére sokfajta kialakítás van, mi mindegyiken végig zongoráztunk magunk is, végül olyan megoldás mellett tudtunk dönteni, amit talán a legtöbb háztartás használ, ez pedig az álló jellegű, hordó alkatú termék, ami a fejünk felett lóg. Igazából nem is érzi az ember a közlekedés során, hogy egyáltalán valami bekerült a helyiségbe, mert a mosógép fölött van. Ez egy olyan terület, amit egyébként sem tudtunk használni, maximum a falra tudtunk volna valamilyen kispolcot szerelni, ez azonban nem hiányzott igazán a helyiségből. Létezik persze olyan villanybojler is, amelyet a földre tudunk tenni, ezeket ízlésesen el lehet rejteni egy szekrénnyel

Én így spórolok a villanybojler segítségével

Mint később megtudtam, léteznek okos modellek, amelyek tanulmányozzák az ember vízhasználati szokásait, így könnyebben tudnak vizet melegíteni a megfelelő időpontokban. Azonban én ezt még nem tudtam, amikor megvásároltam a saját termékünket, így ez a lehetőség sajnos elúszott, pedig azt mondják, így egy mérettel kisebb is elég a család számára.

villanybojler-pic2

Azonban nem keseredtem el nagyon, hiszen nem csak ez az egyetlen energiaspórolási lehetőség, amit az ember egy villanybojlernél bevethet. Az egyik ilyen lehetőségként azt találtam, hogy érdemes egy kicsit kisebb hőmérsékletre visszavenni a vízmelegítőt. Nekünk 80 fokra volt állítva, és átraktam 60-ra, ami kevesebbet jelent az áramfogyasztás szempontjából. Persze csak kísérleti jelleggel tettem ezt, hogyha a család panaszkodna, hogy nincs elég meleg víz, akkor visszahúznám én is magasabb hőfokra azt, azonban erre nincsen szükség. Emellett mi az éjszakai áramot választottuk spórolás szempontjából. Azoknak, akik jobban szeretik, hogyha mindig, minden áron van elegendő forró víz otthon, mert sokszor kerül sor disznóvágásra, kutyamosásra, vagy csak szeretnek napi 2-3 forró fürdőt is venni akár, inkább a nappali áramot javaslom mindenesetre. Mi elég kiegyensúlyozottan használjuk a vizet, nincsenek állataink, általában ugyanakkor és ugyanannyi vizet használva szoktunk mindig fürdeni, így nincsenek váratlanok, nincs is szükség nappali áramra.

Az utolsó spórolási tippem a villanybojlerrel kapcsolatban pedig az, hogy néhány havonta nézessük meg, hogy milyen a víz keménysége. A reklámokból mindenki ismeri ezt a kifejezést, de vajon törődik is vele? Ha a víz kemény, könnyebben fog kialakulni vízkő, így a bojler hatékonysága sem lesz olyan jó, emellett tönkre mehetnek a vízvezetékek és a mosógépet is roncsolja, tehát széleskörben befolyásolja az otthoni berendezéseink élettartamát, hogy milyen minőségű vizet használunk hozzájuk. Nézzessük meg néhány havonta, és ha szükség van rá, használjunk vízlágyítót.