Az allergia tünetei igen sokfélék lehetnek

Veszélyesek az allergia tünetei?

Az allergia tünetei megkeseríthetik az ember mindennapjait, nehéz lehet tehát folytatni a hétköznapi életünket, főleg, hogyha még arra sem jön rá valaki, hogy pontosan mi is volt a probléma. Az allergia tünetei egy idő után veszélyessé válhatnak, sőt már az allergén anyaggal való első találkozáskor is igen komoly veszélyt jelenthet egy-egy dolog. Ezért is érdemes jobban megismerkedni mind a hétköznapi, gyakori allergiákkal és a kifejezetten veszélyesekkel is. Inkább az előbbivel fogunk most foglalkozni. 

A gyakori allergia tünetei

A leggyakoribb allergének közé tartozik a pollen, a poratka, és számos élelmiszer, mint a mogyorófélék, tejtermékek, tojás és tojásos termékek. Ide sorolható még az egyes állatok szőrére való allergia és a rovarok csípése miatti érzékenység. Talán meglepő, de sokan még a cigaretta füstjét is ide sorolják, de ez sokkal inkább csak irritáló anyag azok számára, akik nem dohányoznak, és nincsenek hozzászokva a csípős érzéshez. Azonban az mindenképpen igaz, hogy az allergiás légzőrendszeri tüneteket a dohányfüst csak rontja. 

allergia-tünetei_pic3

Az allergia tünetei persze nem csak a légutakra korlátozódnak, habár ott a leginkább feltűnőek a legtöbb esetben. Náthás tüneteket tapasztalhatunk magunkon. Orrfolyást, tüsszögést, torokfájást, száraz torkot, köhögést, nehéz légzést, komolyabb esetben fulladásos tüneteket. Gyakori még a fejfájás, a viszkető és fájó, vörös szem. Leginkább emellett bőrkiütések jelentkeznek, amiket könnyen össze lehet keverni ekcémával vagy valamilyen csalánkiütéssel, esetleg irritációval. Érzetre ezek általában vagy viszketnek, vagy hasonlóak több darázscsípéshez egy helyen, ami igen kellemetlen tud lenni. Hogyha magunkon ilyet tapasztalunk, mindenképpen távolítsuk el az anyagot, ami a tüneteket kiválthatja. 

Sajnos azonban sokszor azt sem tudjuk, pontosan mire vagyunk érzékenyek, ezért nehéz lehet megtalálni a megoldást. De akkor mit is tehetünk? Erről még írok a későbbiekben.

A súlyos allergia tünetei

A felsorolt allergia tünetei nem voltak kifejezetten súlyosak. Azonban gyakoriak az olyan allergiák is, amelyek súlyos következményekkel járnak. Ilyen a feldagadt bőr, ami a torok feldagadásával is jár, így az elzáródik és megszűnik a levegő haladására alkalmas útszakasz. Ez mogyoróféléknél, rovarok csípésénél a leginkább gyakori. Megszűnik a levegőjárás, leesik a vérnyomás és egy idő után eszméletvesztés alakul ki, amit azonnal kezelni kell adrenalinos injekcióval. Ez azonban csak akkor van kéznél, hogyha valaki tudatában van annak, hogy milyen allergiája van, így hord magánál a biztonság kedvéért segítséget. 

Súlyos allergiának számít még az asztma is, ami szintén légelzáródással jár, és a megfelelő fúvókás kezeléssel lehet enyhíteni a heves tüneteken. 

Az allergia tüneteinek diagnosztizálása és kezelése

Természetesen egy idő után az allergia tünetei különválaszthatók attól, amivel esetleg össze lehet keverni. Egy nátha néhány nap alatt elmúlik, az ekcémás kiütések megfelelő kenőcsös kezelés után enyhülnek, az allergia viszont nem fog javulni, ameddig az allergén anyag a környezetünkben van. Persze megint csak nehéz lehet erre rájönni, hogyha azzal nem mindig érintkezünk, de ha egy pollen érzékenységről, esetleg poratka allergiáról van szó, akkor az allergén huzamosabb ideig a környezetünkben lesz, így azt mindenképpen észre lehet venni. 

Na de ha nem múlnak az allergia tünetei vagy egyszerűen csak nem tudunk rájönni, hogy mi is a probléma, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy egy általános allergia tesztet végeztetünk, ami egyszerre több dologra is megnézi, hogy érzékenyek vagyunk-e. Ez egy fájdalommentes teszt, ami ráadásul gyors eredményt is ad, és később még specifikusabb vizsgálatok felé is el tud juttatni bennünket. 

allergia-tünetei_pic2

A kezelés minden allergia esetében egyedi. Poratka allergia esetében egy több éves immunterápiára számíthat az ember, más allergiák azonban egyszerű gyógyszerek szedésével is kezelhetők lehetnek. Ami sajnos igaz, hogy vannak olyanok is a listán, amik egyáltalán nem gyógyíthatók, és akárhányszor találkozik a szervezet az anyaggal, életveszélyes állapot alakulhat ki, így például aki az ételekre érzékeny annak jelentős ideje mehet el arra, hogy mindennek részletesen végig kell nézni az összetevők listáját. Mégis megéri ez, nem szabad a véletlenre bízni a dolgot. 

Az allergia tünetei tehát többnyire enyhíthetők, és még a súlyos esetekben is kezelhetők egyébként, azonban sajnos nem mindig lehet azokat gyógyítani, és soha nem fognak teljes mértékben elmúlni, így a legjobb, amit az ember tehet, hogy elkerüli az allergén anyagot, ami nem egyszerű, hiszen a tavaszi virágzás elől sem bújhat az ember el. 

Sajnos én csak nagyon általánosságban tudtam írni az allergia tüneteiről, mert minden allergia nagyon egyedi, és egyedi tünetekkel és kezeléssel is jár, úgyhogy nehéz azokat összefoglalni. Ennek ellenére remélem, hogy legalább abban segítettem, hogy néhány embernek megadjam a lökést, hogy végeztessenek el egy allergia tesztet a biztonság kedvéért, hátha ez áll a dolgok hátterében.