Miért jó a villanykazán?

A villanykazán hátteréről

A fűtés, az otthon melege már fogalommá nőtte ki magát, olyan mértékben szerves része a mindennapjainknak hosszú évezredek óta. A villanykazán azonban értelemszerűen nem a földből nőtt ki, számos más ötlet és módszer előzte meg, noha maga sem számít a legújabb tervezésnek, népszerűsége mindmáig töretlen. Miért is van ez?

Adva volt az igény, hogy a tűz melegét bevigyük az otthonba, ez a technológia finomodott kályhává, melyek díszes cserepeiből tán még ma is megtalálunk egyet kettőt lakásokban, házakban. És akkor felfedeztük a gázt, mint nyersanyag forrást és hirtelen ráébredt az emberiség, hogy nem csak tüzelve lehet fűteni. Ez azonban nem volt kezdetben a legbiztonságosabb formula és a kiépítettsége sem volt épp gyakori, úgyhogy szükség volt egy olyan alternatívára, ami könnyebben elérhető a tömegek számára. Ez lett a villanykazán. És máig is az.

Miért olyan könnyen beépíthető a villanykazán?

Egy felől, mert ennél könnyebben egy energia forrás sem áll rendelkezésre, az elektromos hálózatnak páratlanul jó a lefedettsége. Persze a tüzelőanyaggal működő megoldások sem feltétlenül kötöttek szolgáltatóhoz, ott viszont szükség van a nyersanyag eltárolására, hovatovább egyben fizettetik ki általában a szezon elején. Ez igen megterhelő tud lenni egy kisebb háztartásnak, szemben azzal, hogy havi rendszerességgel fizetnek egy adott összeget. Szóval a fűtést magát a villanykazán könnyen megoldja.

Viszont a beépítés még egy okból igen vonzó. Ugyanis a bekerülési költsége összehasonlítva a leggazdaságosabb. Ha megnézünk egy égetéses kazánt, értelemszerű, hogy az égésterméket valahova tovább kell engedni. Ez már olyasmi, amivel a villanykazán esetében nem kell foglalkozzunk, de napjainkban a turbós készülékek azt is előírják, hogy a bemenetnek is külön kéménynyílása legyen. Tehát kell hozzá kémény. Ez még talán van is, de még akkor is, ha van, meg kell vizsgáljuk, hogy be és kimenő ággal egyaránt rendelkezik-e? Ennek eredőjeként sokkal nagyobb az eshetősége annak, hogy bontanunk kell a tetőt.

Ezzel szemben egy villanykazánt megálmodunk és el is helyezzük, és itt vége is a történetnek. Ehhez kapcsolódóan apróság, de tény, hogy engedélyeztetéshez és előírásokhoz sem kötött. Tehát nem kell a kéményseprőt minden évben beengedni egy szén-monoxid ellenőrzésre, a beüzemeléskor sem kell engedélyeztetni a bekötést. Persze nem árt egy szakember, hogy minden rendben menjen, de ennél nem lesz bonyolultabb a dolog.

A villanykazán beüzemelésének előnyei

  • elektromos hálózat nagy lefedettséggel bír, szinte bárhol elérhető
  • nem igényel nagyobb munkálatokat
  • nincs engedélyhez kötve
  • rendszeres fizetést tesz lehetővé
  • nem kell a tüzelőanyagot eltárolni
  • viszonylag olcsó az üzembe helyezés

Hogyan válasszunk villanykazánt?

A villanykazán, vagy bármely más fűtőberendezés megtervezése mindig azzal kezdődjön, hogy felmérjük a saját igényeinket. Hol akarunk fűteni? Csak fűteni akarunk? Hány ember igényeit kell kiszolgálja a készülék? Vegyük át egyesével, miket is jó átgondolni.

A hol kérdése inkább olyan szempontból átgondolandó, hogy mi is az az épület, aminek a fűtését a villanykazán fogja ellátni. Egy nyári lakba elég egy kisebb is, de kiegészítő fűtésként is szolgálhat, vagy mondjuk kiegészíteni olyan megújuló energiaforrások termelését, amiknek értelemszerűen nem folytonos az energia ellátása. Gondoljunk itt például a szolár rendszerekre. Szerencsére tökéletesen összefércelhetők napjainkra egy villanykazánnal, így tökéletesen kihasználhatóak az előnyeik is.

A napenergia jellemzően nem mindig termelődik ugyanolyan mértékben, gondoljunk csak egy szeszélyes nyári időszakra, mikor hol záporok söpörnek végig napokig, hol tikkasztó a meleg. Egy puffertartály is segíthet áthidalni ezt az ingadozást, de mi van, ha kifogyunk a korábban megtermelt energiából? Na, ilyenkor lép közbe a villanykazán. Nem kell tehát a környezettudatosságnak odáig fajulnia, hogy fagyoskodunk, amíg ki nem süt a Nap.

A másik jogos kérdés, hogy mire akarjuk használni a villanykazánt? Fűtésre? Kiváló, ez esetben ugorhatunk is a következő kérdésre. Ám azonban, ha a használati melegvizet is ez szolgáltatja, akkor ott egy nagyobb teljesítményű készülékre lesz szükség, több bemenő ággal. Ha ennél bonyolultabb igényeink vannak, például műhelyt, társasházat kell kifűtsünk, akkor nyilván ahhoz kell alakítanunk az igényeinket is. A kombi villanykazán is egy jó megoldás, ha nem szeretnénk külön bojlert az otthonba, ez esetben számolnunk kell azzal, hányan is használjuk majd a vizet?

És el is érkeztünk az utolsó kérdéskörhöz: hányan vagyunk, mekkora a légtér, mik a szokásaink? Ugyanis három nő vagy egy többgyerekes család, akik rendszeresen főznek és mosogatnak, mosnak, valószínűleg több használati melegvizet fog igényelni, mint egy legénylakás, vagy egy diákok által bérelt lakás. Emellett azt is jó figyelembe venni, hogy tartályra igényt tartunk-e vagy megfelel az átfolyó melegvíz is? A fűtésnél is jó, ha átgondoljuk, mennyire vagyunk fázósak, mely helységeket szeretnénk leginkább melegen tartani.

A villanykazán mindemellett könnyen összekapcsolható okos rendszerekkel is. Programozása révén sok lehetőséget nyit meg előttünk, melyekkel egyszerre spórolhatunk és óvhatjuk jobban a környezetünket is.