Kutyatáp, avagy mit adjunk enni a kutyánknak?

A kutyatápokról általában

Úgy gondlom szinte minden valamire való kutyatulajdonos nagyon jól tudja, hogy ha van kutyánk az bizony nagy felelősség, és komoly idő feláldozással és anyagi vonzattal is jár egyaránt. Hiszen egy kutya eltartása nem pár hónapról, hanem a legtöbb és a legideálisabb esetben bizony hosszú- hosszú évekig elkísér minket. Ezek alatt az évek alatt pedig folyamatosan gondozni kell a kis jószágot a megfelelő kutyatápot kell neki vásárolni, állatorvoshoz kell járatni, vitaminokkal és még sok más táplálék kiegészítővel kell etetni ahhoz, hogy hosszútávon egészséges legyen. Valójában eddig csak az anyagi vonzatáról beszéltünk a dolgoknak és abszolút nem említettük meg azt, hogy mennyi és mennyi lemondással jár az, ha az időnket is rászenteljük a kis jószágra és megfelelően gondoskodunk róla, hiszen csak így éri meg kutyát tartani. Rendkívül fontosnak tartom megjegyezni azt, hogy bár ténylegesen elképesztően drága tud lenni egy minőségi kutyatáp, mégis feltétlen azt választanám, persze ha megengedhetem magamnak, ugyanis egy kutya tartása nem egyszerűen arról szól, hogy néha esetleg, ha olyan kedvem van majd dobok neki egy labdát, vagy mondjuk, leveszek neki egy olcsó konzervet a polcról, megetettem és megsimogatom. Abszolút nem ilyen egyszerű egy kutya tartás és bizony sokan itt szúrjál el a kutyatartást is. Ugyanis példának okáért rengeteg betegséget meg lehet előzni, akárcsak az embereknél is rendszeres mozgással, itt nem csupán arra gondolok, hogy kicsit leviszem sétálni a jószágot, hanem rendes futtatásra, és mozgásra, hiszen az tartja egészségben. Továbbá oda kell figyelni, hogy rendszeresen, a fajtája igényeinek megfelelően mozogjon, foglalkozni kell vele és ügyelni kell az egészségére és elképzelhető, hogy elsőre furcsán hangzik, de bizony egy kutyának is oda kell figyelnie arra, hogy egészségesen táplálkozzon. Tehát ha a legolcsóbb kutyatápot kapja meg, akkor az nem feltétlen biztos, hogy a makulátlan egészségét fogja szolgálni. Én személy szerint amondó vagyok, hogy ha már oda figyelünk emberként is arra, hogy egészségesen rostokban, vitaminokban, ásványokban gazdag módon táplálkozzunk, akkor szükséges az is, hogy a kutyusunk is a megfelelő kutyatápot kapja meg, méghozzá olyat, amely az ő fejlődésre személyre szabottan van specializálódva.

Persze elhiszem, hogy elsőre furcsán hangzik az, hogy ugyanúgy, mint ahogy egy embernél, úgy egy kutyánál is nagyon oda kell figyelni az egészséges életmódra és mint ahogyan ezt már a fentiekben is említettem  ez nem csak rendszeres mozgás biztosítását jelenti, hanem a helyes, egészséges táplálkozást is. A kutya etetése fontos része a felelősségteljes kutyatartásnak és abszolút létfontosságú eleme is, ugyanis amennyiben ezekért nem teszünk, a kutyusunk bizony nagyon könnyen elvesztheti az egészségét. Így mindenkit arra bátoríttok, hogy nézzen utána vagy kérje állatorvos segítségét abban, hogy a kedves jószágának, milyen jellegű táplálékot válasszanak, mely hosszútávon is elősegíti a kutyus szervezetének a működését és abszolút hozzájárul az egészségéhez. az alábbiakban erről szeretnék viszonylag röviden írni.

Az egészséges kutyatápok világa

Alapvetően sok kutyagazdi nem veszi észre azt, hogy éveken át ugyanolyan kutyatáppal eteti a kutyusát, mely valljuk be általában nem is a legminőségibb kutyatáp. Pedig a kutyusnak is ugyanúgy ahogyan az embereknek szüksége van a változatos ugyanakkor rendkívül tápanyag és vitamin gazdag táplálkozásra is. Nagyon fontos, hogy a kutya etetése során betartsuk az optimális fehérje és szénhidrát mennyiségeket, arányokat. Gyakori hiba, hogy túl magas fehérjetartalmú kutyakaját kapnak a kutyák. Ez azért gond, mert így eltolódnak a helyes arányok és más, szintén fontos tápanyagokból, mint amilyenek a szénhidrátok, ásványi anyagok, vitaminok nem jut elegendő a szervezetükbe.

A kutyatápok és a fehérjék

Az egészséges kutyatápok elsősorban a fehérjék az izomzat fejlődésében játszanak szerepet. Ezenfelül segítik a szinten tartást illetve a regenerálódást. Emellett a szem, a bőr és a szőr egészségéhez és szépségéhez is abszolút hozzájárulnak. A fehérjetartalmú táplálék javasolt aránya 15-20%. Ezt a mennyiséget többféle fehérjéből is biztosíthatjuk. Alapvetően nyilván mindenki tudja, hogy a húsok jelentik a legfőbb fehérjeforrást éppen ezért igazán fontos a rendszeres fogyasztása.

 Természetesen nem csupán a rendszeres fehérje fogyasztásból áll egy kiváló táplálkozás, de ez is abszolút alappillére melyre most kiértem. Minden esetre én személy szerint sokszor átgondolnám, hogy milyen kutyatápot adok a kis kedvencemnek és csak azután, hogy felmértem, hogy melyik a legjobb opció döntenék.