Nagy beltéri lámpa kalauz

Hova milyen lámpa illik?

A különböző helyiségekbe különböző lámpák dukálnak. Ez funkcióból és kinézetből is adódik. A lámpa mibenléte nagyban függ attól, milyen tevékenységet végzünk az adott helyiségben, és mit várunk el magától a fényforrástól. Azért van, hogy javítsa a látási viszonyokat, vagy esetleg azért, hogy hangulatot teremtsünk. Bár összességében az egész helyiség hangulatát meghatározza a fényforrás, mégis megkülönböztetünk általános világítást, kiegészítő világítást, feladatvilágítást és hangulatvilágítást. Az általános világítás az, amely a legnagyobb területen világítja meg a szobát, s egyértelműen a természetes fény helyettesítésére szolgál. Ez a fajta fényforrás általában egy mennyezeti lámpa vagy függelék. Gyakorlatilag az összes helyiségben szükség van rá.

Ezzel szemben a kiegészítő világítás dekorációs célt szolgál és nincs rá minden szobában szükség. Hangsúlyt ad az általános világításnak, de nem a látási viszonyok javítása a célja. Kiegészítő fényforrással könnyedén hangsúlyozhatjuk otthonunk egy-egy elemét, például egy festményt a falon, egy növényt a sarokban. Ide tartozik minden spot, asztali lámpa, világító szalagok és még az állólámpa is. Tipikus példája a kiegészítő világításnak a beltéri falikar. Az általános világítással ellentétben ezek a fények lehetnek irányítottak ki – vagyis csak egy-egy pontra összpontosul a fényük.

A feladatvilágítás a kiegészítő világítások egy kisebb, konkrétabb csoportja. Mindig egy munkára kijelölt területet lát el irányított, erős fénnyel. Ezeken a területeken fontosak a megfelelő látási viszonyok az adott tevékenységhez, ezt hivatott a feladatvilágítás megoldani. Ezeknél a világítótesteknél nem csak a magas fényerő, de az optimális fényszög is szempont. Dolgozószobákba, konyhapult fölé elengedhetetlen fényforrás.

Ezeken felül létezik még hangulatvilágítás is, amelynek kizárólagos célja a hangulatteremtés. Nem, vagy csak minimális mértékben járul hozzá a szoba világosításához. Nagyszerűen kiegészít bármely olyan helyiséget, amelyet pihenésre használunk, kikapcsolódunk.

Választásnál figyeljünk a foglalat típusára is. A forgalomban lévő típusok az E27, E14, G és T típusok. Az első a klasszikus Edison menet, villanykörte méret foglalat. A második kisebb mignon-foglalat, amely csillárokba, kisebb lámpákba illik.  Utóbbi kettővel ritkábban találkozhatunk. A G típus két tüskével rendelkező foglalat, míg a T a fénycső megjelölése.

Mennyezeti lámpa vagy függelék, esetleg LED panel?

Otthonunk stílusa és hangulata meghatározza azt is, milyen lámpatesteteket válasszunk az általános világításokhoz. Egyenletesen eloszló, központi fényt biztosítanak.  A tejüveg burás mennyezeti lámpa mindenhol jól mutat, s megfelelő erősségű izzó mellett elegendő fényt biztosít az általános, mindennapi tevékenységekhez. A függőlámpa a mennyezeti lámpák egyik legkedveltebb változata, mert gyakorlatilag bármely helyiségben megállja a helyét. Változatos stílusának köszönhetően bármely stílusigénynek megtud felelni. Tipikus, de nagyon jól mutat étkezőasztalok, dohányzóasztalok fölött. Rendkívül divatosak az indusztriális, a retro, a rusztikus és a skandináv formavilágú darabok. Néhány gyártó egyedi kivitelezésű burákat is vállal.

Mennyezeti világításunk nem csak a falsíkhoz tapadó darab vagy függelék lehet, hanem álmennyezetbe süllyesztett spot vagy LED panel is. A klasszikus esztétika hívei pedig akár egy impozáns csillár mellett is leteheti a voksukat. Csillár esetében ügyeljünk arra, hogy engedjük, hogy domináljon. Lényege az, hogy minden tekintetet magára vonzzon. Ebből is többféle stílusút találunk a piacon. Akár a rusztikus vonalat, akár a vintage irányzatot kedveljük, nem csalódunk a választékban.

 

Álló vagy asztali lámpa? Esetleg mindkettő?

Mindkettő. Ha az otthonunk berendezkedése engedi. Nem kell a kettő között választanunk. Mindkét típus jól mutat, s egyik sincs helyiséghez kötve. Állólámpákat elsősorban olvasósarkokba, előszobákba, nappalikba szoktak elhelyezni, de nincs megtiltva, ha mi hálószobánk egyik sarkába szánnánk egy fotel mellé. Az asztalikat éjjeliszekrényekre, dolgozóbába vagy gyerekszobába szokás elhelyezni, de ezek szintúgy áthágható szabályok. Az előtérben lévő komód tetején is nagyszerűen mutat. Tehát ezek a világítások nem felétlen funkcionálisak, hanem dekorációs céllal is használhatók. Már csak az otthonunkhoz illő lámpa formát kell megtalálnunk.

Fali lámpa vagy nem fali lámpa?

Sokan alábecsülik a falikarok létjogosultságát, pedig tévedés, hogy a modern házakba nem mutat jól. Vannak egészen a falhoz simuló, és a faltól elálló darabok, s inkább kiegészítő fények, mint tényleges világítások. Előterekben, folyosókon szinte kötelező a falra szerelt világítás. Nappaliban festmények vagy növények felett frappáns összképet teremtenek.