Kutya eladó: mire figyeljünk oda a vásárlásnál?

Kutya eladó: elhatároztuk magunkat, mik a lehetőségeink?

Ha kutyát szeretnénk, annak nagyon sok módja van. Elmehetünk egy menhelyre, hogy örökbefogadtunk egyet. Beüthetjük a keresőbe, hogy kutya eladó, és oldalak százait ajánlja fel, amelyek gazdi-kereső kutyák apróhirdetéseivel vannak teli. De akár személyesen is felkereshetünk egy tenyésztőt, kisállatkereskedést. Minden lehetőségnek vannak buktatói és előnyei. Hogy merre indulunk tovább, az attól függ, mik a mi igényeink és mi az, amit a kutyának biztosítani tudunk. Nem mindegy, hogy leendő kedvencünk mennyi idős, van-e már kutya (vagy más állat) a háznál, esetleg kisgyerekes család vagyunk-e. Az sem mellékes, hol lakunk. Lakásban vagy kertes házban élünk, mekkora az életterünk, milyen a környék (mit biztosít).

 

Kutya eladó: az első lépések?

Elsőre talán összetettnek tűnik, de a válasz adja magát. Ha tudjuk, hogy a kutya eladó, ismerjük a korát és a temperamentumát, akkor tudni fogjuk azt is, hogy hozzánk való—e. Menhelyen általában már fiatal-felnőtt, felnőtt, idős kutyákkal találkozhatunk, de persze kölykök is előfordulnak. Kisállat kereskedésekben kölyökkutyák értékesítése a jellemző. Tenyészetben szintén a kölyök, fiatal kutyák találhatók. A menhelyek előnye az, hogy a kutyáért nem kell fizetni, mert tulajdonképpen örökbe fogadjuk őt, egy második lehetőség ajánlunk neki a rendes, családi életre. Ezekben az intézményekben a lehetőségek határain belül, de ügyelnek a tisztaságra, a kutyák egészségére és az ivartalanításról is gondoskodnak. Kisállatkereskedések túlnyomó többségéről azonban ez nem feltétlenül mondható el. Utóbbi esetében érdemes körbe érdeklődni, mennyire jók vagy rosszak a vásárlói tapasztalatok. Sok a felelősségteljes, tisztességes kereskedő, de sajnos azokból is sok van, akik belefásultak ebbe a munkába.

A kutya eladó keresőszóra oldalak százait dobja ki a kereső. Ezek apróhirdetéses oldalak, tenyésztők hivatalos honlapjai vagy kimondottan kisállatokkal, azoknak adás-vételével foglalkozó oldalak. Mindenféle korú és felmenőkkel rendelkező kutyát találhatunk így, és sok esetben (főleg idősebb kutyáknál) ingyenesen elvihetők. Ezek a kutyák, a tapasztalat azt bizonyítja, hogy előbb-utóbb a menhelyeken végzik, ha nem találnak így új otthonra.

Amennyiben fajtiszta kedvencet szeretnénk magunknak, akkor erre a tenyésztőknél van lehetőségünk. Ezzel is azonban vigyázni kell. Vásárlás előtt alaposan járjunk utána a tenyésztőnek.

 

Kutya eladó: hogyan fogjunk bele?

Ha már tudjuk, hogy milyen kutya lenne a legmegfelelőbb a számunkra, nekiláthatunk a keresésre a fentebb leírt szempontok szerint. Sok következtetést levonhatunk abból, hogyan néz ki a hely, ahonnan a kutyát elakarjuk hozni. A legfontosabb az, hogy mennyire tiszta.

Az is nagyon beszédes, ha megfigyeljük azt, hogyan bánik az eladó vagy előző gazdag a kutyával. Hogyan viszonyul hozzá és más emberekhez a kutya? Van elég helyük, hogy mozogjanak és játszanak, vagy be vannak zárva egy aprócska helyre, ahol szinte megfordulni sem tudnak? Nézzünk utána, érdeklődjünk minél több fele, hogy ki milyen helyet ajánl. A kutya eladó hirdetések alapvetően nem árulnak el sokat az aktuális állapotokról, de a fényképről sok minden leszűrhető. Ha már a képen egy energikus, boldog kutya benyomását látjuk, az mindenképp pozitív. Ha a képen a kutya alig látszik, az számunkra, mint vevők, nem túl ösztönző, hiszen semmi konkrétat nem tudunk meg belőle. Még az olyan alapvető dolgokat sem, hogy milyen a tekintete az állatnak, mennyire csimbókos esetleg a szőre (mennyire ápolt egészében a kutya). Idősebb kutyákat azok a családok szoktak feltenni, akik alapvetően nem akarnak rosszat az állatnak, becsülik őt annyira, hogy ha náluk már nincs helye, keresnek neki egy másikat, nem rögtön menhelyre küldik. Sokszor előfordul, hogy egy család helyzete annyira megváltozik, hogy abba már nem fér bele sajnos egy házikedvenc. Első blikkre semmiképp sem szabad ezeket a hirdetőket elítélni, pálcát törni a fejük felett, hiszen érdekli őket a kutya sorsa. Más kérdés, hogy a kutya megkapott-e minden szükséges egészségügyi ellátást, rendelkezik-e chippel. Ezeket mindenképp kérdezzük meg, mielőtt elmennénk érte, mert ezek jelentik a felelős állattartás első szintjét. Fontos kérdések lehetnek a következők is:

-mikor született az állat,

-mikor és milyen készítménnyel végeztek féregtelenítést,

-kapott-e már védőoltásokat (ha igen, akkor mikor, és mit),

-az oltásokat ki adta be, és erről van-e szabályos oltási könyv?

A legjobb, ha már a hirdetésből egyértelműen kiderülnek ezek az információk, ahogy az a kutya eladó Pet4you oldalán látható.

Kutya eladó: ha örökbe akarunk fogadni egy kutyát, hol keressünk?

A felelős állattartással foglalkozó honlapok, mint a kisállatokkal foglalkozó Pet4you, vagy a kutyamenhelyek hivatalos honlapjai megbízható kiindulási alapok. A kutyákról képes hirdetéseket találunk, így már első látásra megtudjuk ítélni, szimpatikus-e nekünk, vagy más elképzeléseink vannak. Természetesen szükség van egy „személyes találkozóra” ahhoz, hogy ténylegesen megtudjuk állapítani, barátok vagyunk-e, szeretnénk-e ezután minden napunkat együtt tölteni. A válasz legtöbbször az, hogy igen, de ez nem garancia a mi helyzetünkre. Ismerkedjünk meg a kutyával szemtől-szembe, mielőtt hazavinnénk.